Quantcast
Channel: Jan Libbenga, auteur op Emerce
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3370

Het Jaar van Bitcoin

$
0
0

Het was een positief en negatief jaar voor Bitcoin. Enerzijds werd de cryptomunt breder geaccepteerd, anderzijds waren er diverse schandalen, die de koers van Bitcoin uiteindelijk flink onder druk hebben gezet en de munt maakten tot de slechtste investering van 2014.

Euforisch ging de Bitcoin het nieuwe jaar in. Nadat de koers eind 2013 zijn hoogste punt had bereikt leek er weinig meer mis te gaan. Totdat eind februari Bitcoinbeurs Mt. Gox plotseling uit de lucht werd gehaald zonder nadere uitleg. Diverse bitcoinpartijen besloten vervolgens een gezamenlijke verklaring uit te geven waarin zij zich distantieerden van het Japanse bedrijf.

Al gauw werd duidelijk dat technische onvolkomenheden hadden geleid tot de diefstal van 750.000 bitcoins, die op dat moment honderden miljoenen dollars waard waren. Diverse gedupeerden vlogen naar Tokio om hun bij Mt. Gox geparkeerde virtuele munten op te eisen. Vergeefs. Oprichter Mark Karpeles kwam onder curatele van de rechtbank te staan en nog steeds loopt er een onderzoek. Mt. Gox is technisch failliet.

Het blog Coindesk noemt 2014 niet voor niets het jaar van het Wilde Westen. Want er ging nog veel meer mis: iij het op Cyprus gevestigde wisselkantoor Neo & Bee ging kopje onder, waarbij CEO Danny Brewster zich uit de voeten maakte. En dan was er de arrestatie van Charlie Shrem, directeur van Bitinstant, die werd verdacht van het witwassen van drugsgeld. Dat wil zeggen: hij had Bitcoins verkocht aan criminelen. En Bitcoinplatform Moolah ligt sinds kort onder vuur nu zijn eigenaar Alex Green wordt beschuldigd van fraude en diefstal.

Toen het gebruik van de munt eerder dit in China werd verboden, was het vertrouwen eigenlijk al weggeslagen. De koers van de Bitcoin leverde dit jaar ruim vijftig procent in, en werd daarmee de ‘slechtste investering van 2014′. Analisten rekenen overigens op een licht koersherstel in 2015.

Aan de andere kant regende het dit jaar van de Bitcoin initiatieven. Een doorbraak was dat online betaalsysteem PayPal met wereldwijd 152 miljoen gebruikers Bitcoin omarmde, al was niet iedereen in de Bitcoin gemeenschap blij met dat nieuws: in 2011 blokkeerde PayPal de mogelijkheid om te doneren aan Wikileaks.

Ook Nederland deed dapper mee. De Nederlander Martijn Wismeijer, eigenaar van Mr. Bitcoin, een fabrikant van bitcoinautomaten, liet twee NFC-chips implanteren waarmee hij contactloos wil betalen. Uiteraard met bitcoins.

Amsterdam en Arnhem raakten dit najaar verwikkeld in een strijd om de titel Bitcoin hoofdstad van de wereld. BitStraat en BitPay willen honderd Bitcoin betaalautomaten installeren in winkels in Amsterdam, maar vooralsnog neemt Arnhem de leiding. De Spar op het centraal station aldaar werd naar eigen zeggen de eerste supermarkt van Nederland waar klanten met Bitcoin kunnen betalen.

De opmars van de Bitcoin betaalautomaat lijkt intussen niet meer te stuiten. Canada en de VS lopen daarmee voorop, met Australië op de derde plaats. Nederland staat met twaalf automaten op een vijfde plaats, na Engeland.

Intussen ging de zoektocht naar de identiteit van de geheimzinnige uitvinder van de Bitcoin onverminderd door: Newsweek zette de vermeende uitvinder in maart op de cover, maar de 64-jarige Japanner die in Californië samenwoonde met zijn 93-jarige moeder, ontkende in alle toonaarden, en steeds duidelijker werd dat de berichtgeving een pijnlijke vergissing was. De ‘echte’ Satoshi Nakamoto laat zich niet zo makkelijk vangen.

Misschien is de belangrijkste verandering wel dat de nadruk dit jaar steeds meer is komen te liggen op de veelbelovende technologie achter de Bitcoin hype: met Blockchain zijn heel nieuwe toepassingen te realiseren, bedreigend zelfs voor heel veel traditionele beroepsgroepen. Rutger van Zuidam van IntoBitcoin.com verwoordde het dit najaar als volgt: ‘Via de Blockchain kun je allerlei zaken vastleggen, van kentekens, (verkiezings)stemmen, rijbewijzen, diploma’s en ook aandelen. Een Bitcoin of een klein deel daarvan kan dus van alles vertegenwoordigen. Mensen bepalen dit helemaal zelf.’

Laatste uit een serie terugblikken op het jaar 2014.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3370