Een zeer turbulent jaar voor e-tailreus Amazon, die eindelijk de Nederlandse markt betrad, ruzie maakte met uitgevers en vakbonden, twee flops lanceerde en een megabedrag betaalde voor een gamebedrijf.
Eindelijk, Amazon kwam dan toch naar Nederland. Maar bij Bol.com moeten ze vorige maand een zucht van verlichting hebben geslaakt toen bleek dat de Amerikaanse bulldozer slechts een babystapje zette. Met de introductie van Kindle e-readers en een aanbod van 3 miljoen boeken, waaronder twintig duizend Nederlandse. Er was eerlijk gezegd ook weinig dat op een volwaardige Nederlandse uitrol leek te wijzen. Amazon had zijn handen al vol aan de Europese markt.
Een groot deel van het jaar verkeerde Amazon in staat van oorlog met zowel Amerikaanse als Duitse uitgevers. Amazon wilde korting op de inkoop van met name e-boeken van het Zweedse Bonnier, eigenaar van zestien Duitse uitgevers, maar omdat die weigerde, werden diverse boeken geboycot.
Ook met de Amerikaanse Hachette lag Amazon overhoop over de prijzen van e-boeken. Dus leverde Amazon ook dit geval tijdelijk geen boeken van Hachette. Pas in het late najaar werd de strijdbijl begraven.
Woedend waren Duitse uitgevers toen ze van Amazon te horen kregen dat ze boeken voortaan op eigen kosten naar logistieke centra in Polen en Tsjechië moesten vervoeren. Op deze wijze wilde de online retailer eventuele stakingen van Duitse vakbonden omzeilen. De Duitse Vereniging van Boekhandels accepteerde echter geen prijsverhogingen. De maatregel leek ook al niet erg duurzaam. Vanuit het Poolse Wrovlawe moet al gauw twaalfhonderd kilometer gereden worden. In Duitsland gaat het om honderden kilometers.
Het zat Amazon toch al niet echt mee. In juni lanceerde het bedrijf zijn grootste flop ooit: de Fire Phone. Net als de in april gelanceerde FireTV biedt het toestel toegang tot diensten als Amazon Music en Prime. Meest bijzondere eigenschap: het toestel herkent de meest uiteenlopende objecten ‘in seconden’.
Amazon topman Jeff Bezos wist niet zozeer hij alle innovaties moest benadrukken. Met de camera waren 3D opnamen te maken die zonder bril konden worden bekeken door de camera ietwat te draaien. Ook stadskaarten waren in 3D weer te geven. Maar de kritieken waren nergens echt juichend. Veel toeters en bellen, maar geen van allen onmisbaar, luidde het oordeel. ‘Amazon had andere Android fabrikanten pijn kunnen doen, maar dat heeft het niet gedaan.’
En dat deed het ook niet meer. De CFO van Amazon moest in het najaar toegeven dat er nog stapels onverkochte smartphones in de magazijnen lagen.
Waarom het publiek die Amazon aaifoon niet wilde? Voornamelijk omdat Amazon niet wordt gezien dan wel serieus wordt genomen als fabrikant van luxe smartphones. Waar het bedrijf met zijn tablets nog net op tijd in de markt stapte, en de 7 inch Kindle Fire nog enigszins aansloot op het soort producten dat Amazon aanbiedt, lukte dat niet meer met de Fire Phone. En met Fire TV vermoedelijk ook niet. De prijs van deze tegenhanger van Apple TV werd in de aanloop van de feestdagen steeds verder naar beneden bijgesteld. De komst van de Fire TV stick – een kloon van Googles Chromecast – werd nauwelijks opgemerkt.
Ondanks tegenvallers en weer forse nettoverliezen liet topman Jeff Bezos zich niet uit het veld slaan. Amazon telde 4,8 miljoen dollar neer voor de generieke domeinnaam .buy, en het betaalde 970 miljoen dollar voor game streaming website Twitch. Waarmee het een volgende goudmijn denkt aan te boren.
In een serie artikelen blikt Emerce tot aan 1 januari terug op 2014.