Het Amerikaanse Honeywell lanceert de slimme thermostaat Honeywell Evohome op de Nederlandse markt. En net als soortgelijke apparaten Toon en Nest is die via een app op afstand te bedienen.
De Evohome was in november al aangekondigd, maar inmiddels zijn meer dan 110 Honeywell-ambassadeurs getraind om installaties van het zoneregelingssysteem te verzorgen.
Slimme thermostaten zijn gewild. Google bood deze maand 3,2 miljard dollar voor Nest Labs, het bedrijf achter de gelijknamige thermostaat. Nest onthoudt op welke tijdstippen en dagen je je hem instelt en probeert aan de hand hiervan een patroon te ontdekken.
Honeywell Evohome kent dergelijke zelflerende programma’s niet. Bij de Evohome moet alles handmatig geprogrammeerd worden. Wel bijzonder is dat verschillende vertrekken met Evohome kunnen worden gereguleerd. Daartoe moet de bestaande radiatorknop worden vervangen door een draadloos exemplaar. Volgens het bedrijf gaan de twee AA-batterijen minstens twee jaar mee.
Evohome is volgens Honeywell meer dan een thermostaat, het vormt het ‘brein’ van de centrale verwarming in huis. Zo is het mogelijk de verwarming later in te schakelen bij een latere thuiskomst. Het systeem weet ook wanneer er ergens een raam openstaat en past hier de verwarmingsinstelling op aan.
Een set met vier radiatorknoppen en bijbehorende accessoires kost 695 euro. Zelf levert Honeywell echter geen producten rechtstreeks aan consumenten. Die worden via gecertificeerde Honeywell-verwarmingsinstallateurs aangeboden. Alleen erkende monteurs mogen de apparatuur installeren.
Bij de presentatie gisteren in Amsterdam liet Martin Roozendaal van Honeywell desgevraagd weten geen idee te hebben hoe groot de Nederlandse markt precies is. “Wij richten ons op gezinnen en early adopters, oftewel pioniers.”
Honeywell is zijn grote rivaal Nest voor. Dat bedrijf wil ook de Europese markt op, maar heeft zich tot nu toe vooral gericht op de Amerikaanse markt. Nest Labs en Honeywell zijn al enige tijd in een patentoorlog verwikkeld. Honeywell heeft zijn octrooi overigens wel in zeer ruime bewoordingen geformuleerd, namelijk een ‘manier om een thermostaat te programmeren via het gebruik van natuurlijk taal.’
De evohome-app is vanaf vandaag verkrijgbaar in de Google Play Store en vanaf begin februari in de Apple App Store.