Niet de Europese Commissie, maar het Amerikaanse Ministerie van Justitie en de Federal Trade Commission gaan een antitrust onderzoek instellen naar Googles Android. Diverse bedrijven hebben geklaagd over de voor fabrikanten verplichte bundeling van apps als Gmail, Chrome en Play.
Volgens Bloomberg hebben het Ministerie van Justitie en de FTC overeenstemming bereikt over een nader onderzoek.
Hoewel het onderzoek niet tot concrete maatregelen hoeft te lijden, lijkt Google inmiddels in dezelfde positie beland als Microsoft vijftien jaar geleden. Toen hadden uiteenlopende bedrijven grote moeite met de bundeling van Internet Explorer met Windows.
Google domineert met Android de smartphonemarkt met een marktaandeel van 59 tot 80 procent. Fabrikanten Android gratis installeren, maar moeten dan wel apps van Google meeleveren. Indirect verdient Google zo alsnog aan advertenties of verkoop van apps, muziek en games.
De FTC heeft rond 2011 al eens gekeken naar de marktdominantie van Google, toen in verband met zijn zoekadvertenties. Het leidde niet tot een zaak.
In Europa ligt Google op ramkoers met de EU. Het Amerikaans bedrijf verwiep onlangs alle beschuldigingen van de Europese Commissie inzake machtsmisbruik. In niet minder dan 150 pagina’s liet Google weten dat de voorlopige conclusies ‘feitelijk, juridisch en economisch’ onjuist zijn.
De Europese Commissie overweegt een onderzoek naar de eisen die Google stelt aan afnemers van zijn Android software, maar heeft daarover nog geen besluit genomen.