Een soort platenmaatschappij of artiestenmanagement. Zo ziet medeoprichter Daan Sip zijn bedrijf Social1nfluencers, dat merken koppelt aan enthousiaste vloggers. Sanoma nam recentelijk een belang in het Amsterdamse bedrijf.
De generatie van 17 tot 24 jaar kijkt geen televisie meer, maar naar online video. “Sommige van die video’s trekken meer kijkers dan een gemiddeld tv-programma”, weet Sip. “Een beetje populaire vlogger in Nederland haalt makkelijk 650.000 kijkers.” Opgeteld genereren deze ‘creators’ maandelijks maar liefst meer dan 45 miljoen impressies met hun videoproducties. Social1fluencers doet 1 miljoen starts per dag.
Een kleine twintig van de circa 83 vloggers die Social1nfluencers behartigt, kan er zelfs van leven. Al is het volgens de oprichter hard werken. “Het is niet alleen het uitwerken van ideeën, opnemen en monteren, het is ook contact onderhouden met je achterban, via sociale media. Veel vloggers hebben enorm veel volgers via bijvoorbeeld Instagram. Het is multiplatform.”
Mediaplan
Social1nfluencers zoekt ook continu naar nieuw talent, of zoals Sip het omschrijft ‘de X-Factor’. “Je kunt een megabekend persoon van de televisie een video laten maken en het wordt niets, terwijl je twintigjarige buurmeisje net de juiste toon weet te raken, zelfs als het technisch niet helemaal perfect is.”
Het bedrijf verdient met de bemiddeling tussen merken en vloggers die aandacht aan bepaalde producten willen besteden. De adverteerder verwacht dan wel een positief verhaal. Sip: “Het moet authentiek zijn. Vloggers moeten ook oprecht enthousiast zijn over een product en daar passievol over willen praten.”
Een van de belangrijkste redenen waarom influencer marketing zo enorm groeit, is volgens hem de beperkte impact van andere vormen van online advertising, waaronder display advertising. Toen hij net begon, voelde Sip zich nog een echte evangelist. “Bij een adverteerder mocht je tien minuten je verhaal doen. Maar inmiddels zijn vloggers vaak al onderdeel van het mediaplan.” Vaste klanten zijn Coca-Cola, Netflix, L’Oreal, Microsoft en cosmeticamerk Rimmel.
Wisselwerking
De investering van Sanoma heeft er in elk geval toe geleid dat Social1nfluencers nu veel meer statistieken kan laten zien, zodat adverteerders beter kunnen inschatten hoe hun campagnes het hebben gedaan. Maar even belangrijk is dat er een wisselwerking komt tussen de titels van de uitgeverij van Sanoma. Sanoma/SBS heeft een heel plan klaarliggen om millennials met diverse media te bereiken. “Wij kunnen onze vloggers hierdoor makkelijker uitlenen aan de tijdschriften van Sanoma”, aldus Sip.
Het technische platform dat bloggers en merken samenbrengt, heet Influencers At Work. Bedrijven kunnen er zich gratis aanmelden en krijgen vervolgens een eigen dashboard waarmee zij briefings voor diverse campagnes kunnen aanmaken. Aan de hand van verschillende key metrics als budget, thema en sociale netwerkvoorkeuren kunnen ze vloggers uitnodigen voor campagnedeelname.
Dit alles lijkt heel erg op de ambities van het Bloggers Network, dat onlangs een Kickstartertactie begonnen voor de ontwikkeling van een eigen virtuele marktplaats die eveneens bemiddelt tussen bloggers en adverteerders. Sip ziet het initiatief vanuit bloggers niet als iets heel anders. “Ook daar moet nog altijd gewoon worden betaald voor de bemiddeling.” Internationale ambities koestert het Amsterdamse bedrijf vooralsnog niet. “We richten ons erg op de Nederlandse markt. Daar hebben we het druk genoeg mee.”
* Dit artikel verscheen eerder in het juninummer van Emerce magazine (#141)
Foto: Vincent Boon (in opdracht van Emerce)