Een duopolie in een markt is nooit goed, maar de huidige marktverhoudingen met Apples iOS en Googles Android in de markt voor mobiele telefoons lijken nauwelijks nog ruimte te bieden aan een derde speler. Volgens een nieuwe studie gaat vooral Windows Phone de achterstand nooit meer inhalen.
Een jaar of wat geleden, toen BlackBerry zijn greep op de zakelijke markt dreigde te verliezen, leek het heel even goed te gaan met Windows Phone. Het marktaandeel leek met 3,4 procent aan een gestage opmars begonnen. De jongste cijfers van IDC tonen een ander beeld: het marktaandeel is weer geslonken, naar 2,8 procent.
Toegegeven: die cijfers moeten wel worden gezien in het licht van de alsmaar groeiende mobiele markt, waarin vooral Android steeds groter wordt. Alleen groeit Windows Phone als ‘derde optie’ niet voldoende mee.
En dat ondanks het feit dat Microsoft nu helemaal zelf mobiele telefoons maakt (die van Nokia) en zelf sturing aan die markt kan geven, de kritieken doorgaans helemaal niet slecht zijn en de Windows Phone licentie sinds kort (afhankelijk van de schermafmetingen) nog gratis is ook.
Maar Jan Dawson, analist bij Jackdaw Research, vreest het ergste voor Windows Phone. Hij constateert dat Windows Phone geen ijzersterk OS wordt gevonden, en vanwege het geringe marktaandeel geen hoge prioriteit heeft bij ontwikkelaars.
Toen iOS net was verscheen, zorgde Apple er in elk geval voor dat er een paar praktische apps waren, zoals iWork en iMovie. Het bedrijf bracht ook enterprisebeveiliging naar het platform. Android had langer nodig om op stoom te komen, maar heeft het keerpunt al enige tijd geleden bereikt. Ontwikkelaars richtten zich hoofdzakelijk op deze platforms.
De zogenoemde app gap is inmiddels zo groot, suggereert Dawson, dat inhalen moeilijk wordt. Hij bedoelt dan niet alleen kwantiteit, maar juist ook kwaliteit. Windows Phone heeft de perceptie van een low end OS, ondanks het feit dat Microsoft behoorlijk geavanceerde modellen van Lumia in de aanbieding heeft. Low end gebruikers besteden weinig geld aan (betaalde) apps, waardoor Windows Phone als platform nog minder aantrekkelijk wordt.
En Microsoft kan ook geen exclusiviteit meer claimen voor wat betreft Office nu veel basisfuncties in Office voor iOS gratis zijn, en dat ook bij Android gaan worden. Trouwens, de Office voor Windows Phone was al geen krachtpatser. Een uitgebreidere versie verschijnt samen met Windows Phone 10.
Dawson adviseert de volgende stappen:
- Microsoft moet de schouders zetten onder de ontwikkeling van een flagship smartphone (zoals iPhone 6) en en daar flink wat marketinglawaai omheen maken.
- Het Windows Phone platform moet meer unieke kernmerken krijgen, vooral voor de high end markt.
- Microsoft moet nog meer doen om ontwikkelaars te helpen met het ontwikkelen van apps.
Maar ook dan is het niet uitgesloten dat Windows Phone nooit meer dan een nicheproduct zal worden.