Quantcast
Channel: Jan Libbenga, auteur op Emerce
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3370

Online gokken: waar staan we?

$
0
0

Afgelopen zomer leek de kogel door de kerk: het kabinet zette het licht voor legaal online gokken op groen. Kort daarna kraakte de Raad van State het kabinetsvoorstel, waarna weer uitstel dreigde. Hoe ver zijn we inmiddels? Vijf brandende vragen over kansspelen op afstand.

Wat is precies de status?

De Tweede Kamer heeft onlangs gereageerd (pdf) op het Wetsvoorstel kansspelen op afstand. Volgende stap in het wetgevingstraject is de schriftelijke reactie van de staatssecretaris Teeven op de voorgelegde vragen. En dat zijn er nogal wat. Uiteindelijk moet het voorstel ook naar de Eerste Kamer. Kortom, alles duurt weer veel langer dan gevreesd. Tot nu toe zijn nog maar twee fases (de eerste twee) gepasseerd:

Fase 1. Ministerraad akkoord, wetsvoorstel voor advies naar Raad van State.
Fase 2. Wetsvoorstel ingediend bij Tweede Kamer, schriftelijke behandeling.
Fase 3. Aangemeld voor plenaire behandeling voor Tweede Kamer.
Fase 4. Tweede Kamer heeft wetsvoorstel aangenomen, ingediend bij de Eerste Kamer schriftelijke behandeling.
Fase 5. Aangemeld voor plenaire behandeling door Eerste Kamer.
Fase 6. Eerste Kamer heeft wetsvoorstel aangenomen, publicatie Staatsblad.

Wat lijkt nu het grote struikelblok?

De invulling van veel concrete maatregelen zoals voorgesteld in het wetvoorstel  – denk aan het verstrekken van vergunningen – moet nog in lagere regelgeving worden uitgewerkt. Zo moeten spelers zich kunnen identificeren. Er wordt gedacht aan het overleggen van een kopie van een identiteitsbewijs en een verificatiebetaling van de op naam van de speler gestelde betaalrekening. De consultatie van de lagere regelgeving voor online kansspelen zal eind dit jaar of begin 2015 starten. Verder blijken er geen objectieve, wetenschappelijk verantwoorde studies die bijvoorbeeld een betrouwbaar beeld kunnen geven van de omvang en oorzaken van mogelijke substitutie-effecten tussen de offline markt en de online-markt. Er is een kleine kans dat de Kamer nog aanvullende onderzoeken wil zien. In het algemeen zijn de partijen het er echter over eens dat er regelgeving moet komen, anders gaan Nederlanders bij buitenlandse sites gokken. De huidige wet op de kansspelen (Wok) is al bijna 50 jaar oud en daarom is modernisering nodig.

Is er kans dat de Eerste Kamer het voorstel alsnog verwerpt?

Ja. Een eerder voorstel tot regulering werd in 2008 door de Eerste Kamer verworpen. Een van de belangrijkste redenen daarvoor was de vrees voor een toename van kansspelverslaving. Die zorg is bij sommige partijen nog steeds levensgroot aanwezig. Een groot deel van de vragen gaan daarover.

Kunnen bedrijven die online gokken willen aanbieden zich al aanmelden?

Ja, vanaf 1 december kunnen partijen die interesse hebben in een toekomstige vergunning voor online kansspelen zich vast bij de Kansspelautoriteit (KSA) melden via een formulier. Dat is geen formele aanvraag. De KSA wil een indruk krijgen hoeveel partijen straks een vergunning zullen aanvragen en zij kunnen zo alvast kennismaken.

Waarom kunnen buitenlandse zich nu eigenlijk niet alvast richten op Nederland nu het aanbod legaal wordt?

Dat wordt zwaar afgestraft. Voor het aanbieden van kansspelen is ook vanuit het buitenland een vergunning nodig. De Kansspelautoriteit en verschillende aanbieders van betaaldiensten hebben in oktober een samenwerkingsconvenant getekend om tot blokkades in het betalingsverkeer van illegale online kansspelaanbieders te komen. Daardoor het voor illegale spelers om hun aanbod op de Nederlandse markt voort te zetten.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3370