Quantcast
Channel: Jan Libbenga, auteur op Emerce
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3370

Blokker Holding brengt e-commerce onder in apart bedrijf

$
0
0

Blokker Holding, bekend van formules als Blokker, Leenbakker, Intertoys Bartsmit en Xenos, gaat al zijn e-commerceactiviteiten onderbrengen in een nieuw bedrijf Nextail. Nextail moet de innovatietak van de retailer worden.

De formules blijven online gescheiden, maar achter de schermen wordt alles geharmoniseerd. De online ontwikkeling van de webshops en de aanverwante online marketing en sales activiteiten worden bij Nextail ondergebracht. Vanuit de individuele winkelketens blijven online formule managers waken over de online positionering van de winkels, het online assortiment en de aansluiting met het fysieke netwerk. Blokker Holding investeert tevens fors in de fysieke winkels.

De naam Nextail is een combinatie van ‘next step’ en ‘longtail’ en staat voor de gedachte dat door het internet allerlei nicheproducten voor een zeer brede doelgroep toegankelijk zijn, zegt directeur omnichannel Antoine Brouwer, die dit voorjaar door Blokker bij Media Markt werd weggekocht.

“We doen 79 miljoen euro omzet online, dat is niet slecht, maar nog te klein in vergelijking met onze retailomzet”, zegt Brouwer tegen Emerce. “Anders gezegd: we zijn een eredivisiespeler, maar we willen de champions league. De vraag was: gaan we elk merk individueel groot maken, of gaan we de krachten bundelen? Je hebt er alleen maar baat bij als we allemaal hetzelfde technische platform gebruiken. Dat wordt IBM WCS.”

Tegelijk besloot Blokker om ook alle online werknemers in een ruimte onder te brengen. Nextail neemt deze week een nieuw kantoor in Amsterdam Zuid in gebruik, compleet met playground, keuken en ‘renbaan’, oftewel de ideale speeltuin voor programmeurs. Er is flink geïnvesteerd in nieuw personeel, verzekert Brouwer. “Dit is niet een bezuinigingsoperatie. We hebben headhunters ingeschakeld om talent aan te trekken. De arbeidsmarkt is schaars, vooral als het om technische mensen gaat.”

Consumenten zullen niet veel merken van de overgang, zegt Brouwer. “Wel op de middellange en lange termijn, omdat we bijvoorbeeld dit kwartaal mobiele versies introduceren. Responsive komt later, dat vergt veel onderhoud, en daar hadden we tot op heden de mensen niet voor. Om een idee te geven: Blokker.nl werd tot nu toe door acht mensen gemaakt.”

Uiteindelijk zullen zo’n zeventig tot tachtig mensen in Amsterdam komen te werken, waaronder ook marketeers. Met de bundeling van online kennis en kunde en het realiseren van schaalvoordelen verwacht Blokker Holding veel meer terug te krijgen op de investeringen in e-commerce.

De distributiecentra worden niet geharmoniseerd. Brouwer: “Gezien de omvang van onze operaties en het feit dat die ook de winkels beleveren, is dat niet realistisch, dan zouden we magazijnen van een paar miljoen vierkant meter nodig hebben. We kunnen online snel leveren vanuit de winkels zelf, in de toekomst willen we dat ook binnen een uur kunnen doen, vooropgesteld dat daarvoor voldoende belangstelling is.”

Het streven is driehonderd miljoen euro omzet via onlineverkopen in 2017. Dat moet mogelijk zijn, denkt Brouwer. “Wat wij gaan doen is geen rocket science. Online groeit, omnichannel groeit en we hebben sterke merken. We hebben online een veel groter aanbod dan in de winkels. Dat alleen al maakt deze propositie waardevol.”


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3370