De Raad van State is niet gelukkig met het huidige wetsvoorstel gokken en vindt dat de regering de gemaakte keuze zou moeten heroverwegen. Wellicht is het beter om de bestaande situatie van een verbod op online kansspelen te handhaven aangezien de voorgestelde wijze van regulering erger is dan de kwaal, aldus de Raad.
Online gokken wordt vanaf 1 januari 2015 legaal. Dat was twee weken geleden de boodschap van het kabinet. Na de aanvankelijke vrees dat het voorstel wederom op zich zou laten wachten, leek het toch nog goed te komen. De gokwet mag naar de Tweede en Eerste Kamer.
Deze week kwam er echter alsnog een kink in de kabel: een ronduit negatief advies van de Raad van State. Zo’n advies is niet bindend, maar wel heel belangrijk. De betrokken minister moet laten weten hoe hij het advies verwerkt in het wetsvoorstel. Dit moet eerst nog in een nader rapport worden opgenomen.
Doel van regulering en daarmee legalisering van kansspelen op afstand is de consument zoveel mogelijk naar het verantwoorde, betrouwbare en controleerbare aanbod te leiden. Gestreefd wordt naar een kanalisatiegraad van ten minste 80 procent. Dit betekent dat ten minste 80 procent van het totale door spelers in Nederland gegenereerde bruto spelresultaat wordt gerealiseerd bij aanbieders met een vergunning.
De effectiviteit van het voorstel hangt volgens de Raad in hoge mate af van de wijze waarop opgetreden kan worden tegen illegale aanbieders. Uit onderzoek in andere landen die dergelijke mogelijkheden in hun wetgeving hebben opgenomen blijkt echter dat deze ofwel niet worden toegepast vanwege praktische problemen, ofwel niet effectief zijn.
De beoogde kanalisatiegraad kan volgens de Raad alleen bereikt worden indien het voor zowel aanbieders als spelers aantrekkelijker is om op de legale markt te opereren dan op de illegale markt. Er is echter op voorhand niet overtuigend aangetoond dat het voorstel in dit opzicht effectief en handhaafbaar zal zijn. In feite zegt de Raad dat het kabinet het huiswerk nog maar eens over mag doen.
En er is meer. De Raad heeft ook flinke kritiek op de kansspelbelasting. Bij kansspelen op afstand is dat 20 procent en bij legale landgebonden kansspelen 29 procent. De branche organisatie voor exploitanten van speelautomaten VAN heeft zich al eens hevig verzet tegen dit verschillend tarief omdat het de online sector een aanzienlijk, niet te rechtvaardigen voordeel verschaft.
Het valt nu moeilijk in te schatten of het advies de behandeling zal vertragen, maar het zal zeker een rol spelen in de discussies in de beide Kamers.