Er is een nieuwe online zoekmachine RoadFreightSpecialist.com voor internationaal wegtransport, en dan met name palletvervoer. De initiatiefnemers geven hoog op van de snelheid en transparantie waarmee voor binnen- en buitenlandse zendingen over de weg de juiste partijen elkaar vinden.
Vervoerders en verladers vinden met enkele klikken de beste partij voor hun zending binnen en buiten Nederland. RoadFreightSpecialist.com is ontwikkeld voor transport in meer dan veertig landen en maakt door filtering op postcodes en -zones en transporttype de keuze voor de verlader naar eigen zeggen snel en gemakkelijk. Een automatische sms-service attendeert de vervoerder op nieuw binnengekomen aanvragen van verladers.
Dergelijke uitgebreide zoekmachines waren er nog niet, zegt oprichter Rodney Koopman tegen Emerce. “Je hebt vrachtbeurzen, maar wat wij doen is een ander concept. Wij zoeken echt de specialisatie van de vervoerder. Bedrijven kunnen een uitgebreid profiel samenstellen. Alles wat je in de transportsector tegenkomt kun je bij ons invoeren. De vervoerder krijgt ook alleen aanvragen waar hij wat aan heeft.”
De bekende koeriers bieden al enige tijd online oplossingen voor de kleine zendingen, maar voor zendingen boven vijftig kilogram bestond er tot nu toe geen echte oplossing en de koeriers worden veel te duur gevonden.
Er staan ook enkele koeriers in de zoekmachine, maar volgens Koopman kunnen die voor standaardvervoer van pakketjes niet opboksen tegen grote partijen als UPS en DHL. “Voor kleinere webwinkels is deze zoekmachine niet interessant, maar grote retailers als de Bijenkorf of Amazon die grote pallets willen vervoeren hebben er wel wat aan.”
Koopman heeft in het verleden bij een expediteur gewerkt. “Ik was daar verantwoordelijk voor de logistiek en dan merk je toch beperkingen. Als je op Schiphol zit, wil je voor een spoedzending een vervoerder uit de buurt. Als je met vaste vervoerders werkt is de keuze beperkt, want die zitten misschien elders in het land.”
De zoekmachine rekent geen commissie. “Wij brengen de partijen alleen samen, de vervoerder betaalt 65 euro per maand. Daarvoor mag hij een beperkt aantal routes opgeven. We dwingen ze zo om alleen hun beste routes te vermelden.”