Minder dan één procent van alle Windows-machines is getroffen door de falende CrowdStrike update, zo laat Microsoft weten. Dat komt neer op 8,5 miljoen apparaten. Toch was de impact enorm doordat belangrijke sectoren als de luchtvaart, de gezondheidszorg en banken klant zijn bij het Amerikaanse bedrijf.
De luchtvaartindustrie herstelde zich zaterdag van de storing die ervoor zorgde dat duizenden vluchten moesten worden geannuleerd. Delta Airlines, een van de zwaarst getroffen luchtvaartmaatschappijen, gaf zaterdag aan dat meer dan 600 vluchten waren geannuleerd. Wereldwijd zijn vrijdag 7000 vlucht afgezegd. Southwest Airlines, de op drie na grootste luchtvaartmaatschappij in de VS, ontsnapte aan de gevreesde BSoD (Blue Screen of Death) omdat het Windows 3.1 gebruikte. Windows 3.1, gelanceerd in 1992, krijgt geen updates meer.
Volgens Microsoft toont het incident de verbondenheid aan tussen wereldwijde cloudproviders, softwareplatforms, beveiligers en andere softwarebedrijven. Het techbedrijf stelt dat software-updates soms voor verstoringen zorgen, maar dat situaties zoals met de CrowdStrike-update zeldzaam zijn.
De computerstoring is veroorzaakt door een logicafout, zo stelt CrowdStrike in een eigen analyse. De gewraakte update was bedoeld om nieuwe aanvallen van malware te detecteren.
George Kurtz, topman van CrowdStrike, belooft ‘volledige transparantie’ over de toedracht van de wereldwijde computerstoringen. Ook wordt onderzocht welke stappen het bedrijf moet zetten om herhaling te voorkomen.