Quantcast
Channel: Jan Libbenga, auteur op Emerce
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3370

(Emerce TV): DXP: wat is het en heb ik het nodig?

$
0
0

Stel je een wereld voor waarin klantinteracties vloeiend, relevant en naadloos zijn. Een wereld waarin elk digitaal touchpoint van je merk is afgestemd op de behoeften en verlangens van je (potentiële) klant. Digital Experience Platforms, ofwel DXP, moeten deze belofte mogelijk maken.

Maar hoe verschilt een DXP van een CMS? Wat is de trend van composable DXP’s? En past het wel bij mijn bedrijf om een DXP te implementeren?

In de praktijk is een composable (uit meerdere systemen opgebouwde) DXP een geïntegreerde verzameling technologieën die verschillende mogelijkheden zoals e-commerce, content management, personalisering en lokalisering samenbrengt.

Joris Knaapen, freelance consultant en projectmanager in digitalisering en e-commerce, legt in de vandaag vrijgegeven videocollectie Digital Experience Platforms 2023 uit dat dergelijke platforms – de markt groeit met 13 procent per jaar en heeft een omvang van 30 miljard dollar – vooral moeten worden ingezet bij complexe kantreizen. ‘Stel dat je op een sociaal platform een advertentie van een schoen ziet staan, je bekijkt de site, maar vindt de prijs nog iets te hoog. Je meldt je aan voor een nieuwsbrief in de verwachting dat er rond Black Friday een aanbieding komt. Daarna keer je nog eens terug naar de site om assecoires te kopen.”

Het idee is dat je vanuit een centrale klantreis de klant volledig kunt begeleiden, over meerdere kanalen heen.

Een CMS is sterk verbonden met het distributiekanaal en zorgt voor content silo’s: afgesloten plekken met belangrijke content waarvoor beperkingen gelden.

Met een DXP kies je echter voor een geïntegreerde reeks van verschillende technologieën, gebaseerd op een centraal punt van waar uit content wordt beheerd en naar de touchpoints gestuurd wordt. Zo is een DXP meteen hét recept voor een consistente, veilige en gepersonaliseerde manier om informatie te delen, en dat via verschillende touchpoints.

Er zitten ook nadelen aan: een DXP kan complex zijn en de platformen zijn niet goedkoop. Aan de bovenkant van de markt zitten SAP en Adobe, iets lager in de hiarchie merken als Magnolia of Kentico. Een beetje DXP kost al gauw een ton en de implementatiekosten kunnen makkelijk naar een half miljoen oplopen. Daarnaast heb je een team nodig met kennis van zaken. “De kwaliteit van je klantdata is even belangrijk.”

Digital Experience Platforms 2023 is de laatste videocollectie van dit jaar. De video Een DXP: wat is het en heb ik het nodig? is na registratie gratis te bekijken.

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3370