Tokenisatie maakt fractionele eigendomsmodellen mogelijk door financiële eigendommen op te knippen en verhandelbaar te maken. Door activa op deze manier te digitaliseren, wordt de markt nog efficiënter en kunnen processen die te maken hebben met uitgifte, clearing en afwikkeling eenvoudiger worden en dus goedkoper voor de consument. Daarover gaat de ronde tafel discussie Tokenisatie, zegen of vloek met Igor Mikhalev, Reinjan Prakke en Jorik van den Bos.
Met een grote groep een kunstwerken bezitten, was een aantal jaren ondenkbaar, maar tegenwoordig kan het met niet-uitwisselbare tokens of met behulp van security tokens in een blockchain.
Blockchainstart-up Rubey en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) zochten kort grleden geld bij elkaar om een schilderij te kopen, in dit geval ‘Carnaval de Binche’ van James Ensor, doort het werk virtueel op te delen in kleine (digitale) stukjes of tokens. Hetzelfde kun je doen met vastgoed.
Volgens Jorik van den Bos van Whyz Executive Search niets nieuws. “De VOC introduceerde 400 jaar geleden aandelen, waarmee voor het eerst een grote groep mensen eigenaar van een bedrijf kon worden.”
In die paar honderd jaar is de aandelenhandel gaandeweg efficiënter geworden.
De drie experts zijn over eens dat we nog in de fase van de hype zitten, waarin nog veel mis zal gaan. Van den Bos begint over de Amerikaanse goudkoorts, die veel avonturiers aantrok, maar waarvan slechts een paar echt rijk zijn geworden. “Maar er zat wel een industrie omheen van pikhouwelen en kiepkarren. Op dezelfde wijze kijken institutionele partijen naar crypto wat ze ermee kunnen.”
Reclameregisseur Reinjan Prakke zag 240.000 euro aan geïnvesteerde cryptovaluta in rook opgaan, maar uit de digitale as ontstond een tweede leven: de podcastserie Het Nieuwe Geld, waarin hij probeerde om ons ons geldsysteem te begrijpen. Economen zoals Dirk Bezemer, Lex Hoogduin, Arnoud Boot en Sylvester Eijffinger schoven aan de podcasttafel. Hij verwoordt hun zorgen dat crypto’s het vastzetten van geld is dat niet productief gebruikt kan worden. Hij betwijfelt of de politiek voldoende know how heeft om nieuwe financiële ontwikkelingen juist in te schatten.
Igor Mikhalev, Partner Emerging Technologies van EY-Parthenon constateert wel dat autoriteiten de neiging hebben om nieuwe ontwikkelingen zoals tokenisatie in te kapselen met regels die daarvoor niet geschikt zijn.
De video Tokenisatie: zegen of vloek? is na registratie gratis te bekijken.