Quantcast
Channel: Jan Libbenga, auteur op Emerce
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3370

2020: de heropstanding van Bitcoin

$
0
0

De koers van cryptomunt Bitcoin is de afgelopen dagen geëxplodeerd en bereikte met 23.500 dollar (19.270 euro) zijn hoogste waarde ooit. Maar er is een groot verschil met twee jaar geleden toen vooral particulieren instapten. Het zijn nu professionele beleggers die Bitcoin aankopen.

De geschiedenis lijkt zich te herhalen. Eind 2017 was een Bitcoin ook al even 20.000 dollar waard. Menigeen waarschuwde destijds voor een Tulpenmanie die begin 2018 dan ook klapte. De koers stortte niet met groot geraas in elkaar, maar zette een glijvlucht in en leek zich daarna niet meer te herstellen. Wie laat was ingestapt, zat dus op de blaren.

De markt houdt ook nu weer serieus rekening met een forse correctie van 20 tot 30 procent in het nieuwe jaar als de eindejaarsrally voorbij is. Het belangrijkste verschil is dat bitcoins nu vooral worden aangekocht door institutionele beleggers. Zij bezitten nu ruim 950.000 bitcoins, bijna 4,5 procent van het totale aanbod.

Particulieren mijden de cryptomunt. Dat wordt onder meer duidelijk uit Google Trends. De indexcijfer dat aangeeft hoeveel er wereldwijd naar de term Bitcoin wordt gezocht stond twee jaar geleden op 100, nu komt het niet hoger dan 16.

De rally is eigenlijk vooral begonnen toen PayPal bekend maakte dat het Bitcoin en andere cryptomunten zou accepteren. Tot nu toe was de Bitcoin vooral een beleggingsinstrument, als betaalmiddel is de cryptomunt nooit van de grond gekomen. Niet dat PayPal daarin meteen verandering zal brengen, de transactiekosten blijven te hoog, maar de ondersteuning heeft het vertrouwen in cryptogeld versterkt. Behalve PayPal heeft ook betaalbedrijf Square Bitcoin omarmd.

Begin januari kostte een Bitcoin nog 7300 dollar. Medio maart werd met 4700 dollar een laagste prijs van het jaar bereikt, en daarna klom de waarde tot ongekende hoogten.

Inmiddels duiken de succesverhalen weer op. In 2016 investeerde de Nederlandse familie Taihuttu ‘enkele honderdduizenden euro’s’ in Bitcoin, de koers lag toen rond de 600 euro. Nu genieten ze in Portugal van hun jacuzzi. De barbecue voor kerst. Vier slaapkamers met vier eigen badkamers.

Aan alles is te merken dat de markt  professioneler is geworden. Niet minder dan negen Nederlandse bitcoinpartijen zijn dit jaar gestopt vanwege de strengere regels voor Nederlandse bedrijven die cryptomunten aanbieden.

Zonder vergunning mogen bedrijven die geld omwisselen in crypto’s of wallets aanbieden niet meer actief zijn in Nederland.

De bedrijfjes werden bijvoorbeeld gedwongen onderzoek te doen naar de identiteit van hun klanten. Ook worden de bestuurders en andere betrokkenen doorgelicht. De kosten werden zo veel te hoog voor beginnende ondernemers, vaak twintigers die hun bitcoinambities ineens zagen verdampen.

Daarentegen zijn er steeds meer vermogende partijen zoals pensioenfondsen en verzekeraars die investeren in Bitcoin. One River Asset Management en Brevan Howard Asset Management slaan de handen ineen voor een nieuw cryptofonds, en zij zijn niet de enige.

Met de stablecoins, cryptomunten die stabieler zijn omdat ze worden gekoppeld aan bijvoorbeeld de dollar, ging het dit jaar beduidend minder goed. In december was er eindelijk weer eens nieuws van de door Facebook gesteunde cryptomunt Libra. Die wordt omgedoopt tot Diem in een hernieuwde poging om goedkeuring van de Zwitserse autoriteiten te krijgen. De organisatie achter Diem is daar gevestigd.

De oorspronkelijke naam was gekoppeld aan een vroege iteratie van het project dat een matige ontvangst kreeg van toezichthouders. De munt liep zelfs tegen een muur van weerstand aan. Toezichthouders maakten zich zorgen dat Libra de invloed van centrale banken zou kunnen ondermijnen, met financiële instabiliteit tot gevolg.

Ook nu weer heeft de Duitse minister van Financiën, Olaf Scholz, zich negatief uitgelaten over de komst van de stablecoin. Volgens Scholz is er veel meer voor nodig dan alleen een naamwijziging voor Facebook om met een cryptomunt toegang te krijgen in Europa.

Centrale banken zoals de ECB (Europese Centrale Bank) en de Amerikaanse Fed studeren op hun eigen digitale munten als reactie op de Diem. En China heeft al een eigen cryptomunt die onder meer al door retailer JD.com wordt geaccepteerd.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3370