In zekere zin kwam corona gelegen voor VRDays, het Europese meerdaagse evenement dat normaal gesproken in de Amsterdamse Kromhouthal wordt georganiseerd. Noodgedwongen moest het festival grotendeels virtueel worden gehouden, en waarom dan niet gelijk in VR?
Om bepaalde onderdelen te volgen heb je een VR headset nodig. De virtuele beurs met exposanten die normaal een hele vloer vullen vindt vandaag en morgen plaats met behulp van de Virtual World software van VirBELA (video onder). Ook de lezingen worden op een speciale manier aangeboden, via de Imagina App.
In de Kromhouthal waren een kleine 30 toeschouwers (‘op veilige afstand van elkaar’) die vaak nog naar schermen moesten kijken, omdat de sprekers thuis zaten.
Technisch gezien liep niet alles op rolletjes. Daags voor het festival werd de site getroffen door een cyberaanval en moest een tijdelijke webstek met de belangrijkste informatie worden ingericht.
Wat node wordt gemist bij VRDays is een overzicht van waar de industrie staat in zakelijk opzicht. Marktcijfers ontbreken. De nadruk ligt bij VRDays op toepassingen en vergezichten.
Je zou verwachten dat corona VR een enorme boost krijgt omdat je met de technologie immers virtueel musea kunt bezoeken die vanwege lockdowns weken dicht moeten blijven. Of mensen bij elkaar kunt brengen die elkaar niet kunnen zien, maar anders dan bij e-commerce is de impact van corona op VR nog onduidelijk.
PlayStation-baas Jim Ryan heeft een dezer dagen nog eens verklaard dat VR in interactieve entertainment voorlopig geen grote rol zal gaan spelen. Al is Sony er wel van overtuigd dat die markt er binnen enkele jaren zal komen.
P&S Intelligence voorspelt dat de markt voor VR en AR in 2030 een omvang van 1 biljoen dollar zal hebben bereikt door de verdere groei van het aantal smartphones en tablets.
Nog altijd is de sector op zoek naar de juiste vormfactor, want zo’n VR helm blijft lastig en sluit je af van de mensen om je heen. En controllers kunnen volgens Tatiana Alexandrova – een van de sprekers op het VRDays congres – beter worden vervangen door Brain Computer Interface, ‘waarbij je dingen in gang kunt zetten door eraan te denken’. Die technologie heeft flinke vorderingen gemaakt.
Dominic Eskofier van Eden, een van de vaste gezichten van VRDays, toonde een headset als een soort Italiaans carnavalsmasker, die je eenvoudig voor de ogen houdt ‘zonder je haar in de war te schoppen’.
De toepassingen die worden getoond op VRDays lopen nogal uiteen. Mario Huyge van het Belgische OnComfort richt zich op wat hij noemt Digital Sedation, oftewel VR om pijn te bestrijden en tot rust te komen. Patiënten krijgen tijdens behandelingen rustgevende beelden te zien.
Patrick de Lange van het Nederlandse bedrijf Sound toonde een toepassing waarbij een iemand die is gestruikeld en pijn heeft met een smartphonecamera in real time via een 5G verbinding virtueel kan worden getransporteerd naar de spreekkamer van de arts, alwaar de verwondingen kunnen worden bekeken. Voelen kan de arts helaas nog niet.
Organisator Benjamin de Wit sluit niet uit dat het evenement volgend jaar weer deels virtueel plaatsvindt en peilt de reacties van deelnemers. Het bereik is dankzij satellietevenementen in Frankrijk, Italië, Turkije, Brazilië, Londen en Japan namelijk veel groter dan het fysieke evenement in Amsterdam ooit kan zijn. “We waren misschien wel een (te) traditioneel festival,” vertelde hij tussen de presentaties door.
Foto VRDays