Quantcast
Channel: Jan Libbenga, auteur op Emerce
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3370

Vallen techclusters door corona uiteen?

$
0
0

De coronapandemie heeft grote gevolgen voor techsteden als San Francisco en Seattle. Zes maanden na de eerste uitbraken zijn veel bedrijven nog altijd niet naar hun kantoren teruggekeerd. Daarnaast overwegen gemeenten die met grote tekorten worden geconfronteerd nieuwe belastingen.

De grote vraag is of het op afstand werken ook in de toekomst blijvend zal zijn. In dat geval zal er minder behoefte zijn aan kantoorruimte. Stedelijke experts houden de trend nauwlettend in de gaten, maar ze zijn verdeeld over de implicaties, meldt GeekWire.

Het coronavirus heeft nu al een groot gat in de begrotingen van steden in het hele land geslagen. In Seattle wordt het tekort nu al geschat op ongeveer 400 miljoen dollar dit jaar. San Francisco kampt met een tekort van 1,7 miljard dollar.

Beide steden overwegen belastingen die grote bedrijven en hun rijke leidinggevenden moeten ophoesten. Seattle heeft al de eerste stappen genomen, in San Francisco moeten in november knopen worden doorgehakt over een zogeheten ‘CEO belasting’ op stafmedewerkers die minstens 100 keer het gemiddeld inkomen verdienen. Ook wijzigingen in de bruto-inkomstenbelasting worden overwogen.

Daarmee maken ze zich uiteraard niet erg populair. De Kamer van Koophandel van Seattle waarschuwt nu al dat loonbelasting hoogbetaalde banen uit de stad zal jagen. De bedrijven hebben het evenzeer moeilijk en zo zal het herstel nog langer op zich wachten.

Uitvoerend directeur Jennifer Stojkovic van belangenclub Sf.citi waarschuwt: ‘Tech gaat vertrekken als deze plannen doorgaan’.

Het is te vroeg om te voorspellen of de huidige techclusters uit elkaar gaan vallen.

Richard Florida, een vooraanstaand stedenbouwkundige en professor aan de Universiteit van Toronto, verwacht niet dat Amerikaanse tech hubs leeglopen.

Toch lijkt er wat te gaan veranderen. Een enquête onder 4400 Bay Area techwerknemers laat zien dat ongeveer twee derde zou overwegen te verhuizen als ze de mogelijkheid om op afstand te werken.

Bedrijven als Twitter en Square hebben thuiswerken al tot standaard verheven. Facebook verwacht dat ongeveer 50 procent van het personeel in de komende vijf tot tien jaar op afstand zal werken. Andere bedrijven geven hun fysieke kantoren helemaal op.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3370