Iets later dan Apple zelf had beloofd, is donderdag de eerste publieke bèta van macOS Big Sur verschenen, de grote verrassing van het (virtuele) ontwikkelaarscongres van Apple.
Bij de presentatie macOS Big Sur in juni had eigenlijk niemand een compleet nieuw ontwerp verwacht van de systeemsoftware voor MacBooks en iMacs. Er was ook verrassend weinig van uitgelekt.
Na installatie lacht Big Sur je toe met nieuwe appsymbolen en knoppenbalken door het hele systeem heen en zelfs een heus bedieningspaneel, waarbij Apple zich sterk heeft laten inspireren door iOS. Je zou bijna weer gaan vermoeden dat Apple iOS en macOS in elkaar wil schuiven, maar dat is toch echt niet de bedoeling.
Ook de widgets voor het Berichtencentrum zijn rechtstreeks ontleend aan iOS. De verwachting is dat er veel nieuwe widgets gaan komen van derden.
Widgets en meldingen staan overigens voortaan in dezelfde weergave en – ook handig – meldingen worden gegroepeerd per app en het merendeel is interactief. Zo kun je direct vanuit de melding bijvoorbeeld een nieuwe podcastaflevering afspelen of een agenda-uitnodiging bekijken.
Ondanks het nieuwe uiterlijk is het niet zo dat er heel veel nieuwe functionaliteit is bijgekomen. Er zijn geen nieuwe toepassingen toegevoegd, hooguit zijn bestaande apps zoals Kaarten en Berichten uitgebreid.
Browser Safari is wel flink onder handen genomen met een eigen achtergrondafbeelding, verbeterde extensies waarvan je de toegangsrechten zelf kunt regelen en een verbeterd tabbladontwerp waarmee je meer tabbladen tegelijk kunt zien. Als je de cursor boven een tabblad houdt, verschijnt een voorvertoning van de pagina, iets dat we al langer kennen van Microsoft Edge op Windows 10. De ingebouwde Vertaal module kan complete webpagina’s naar zeven talen omzetten. Daarvoor had je tot dusverre Google Chrome nodig (het Nederlands wordt overigens niet ondersteund).
Safari in macOS Big Sur krijgt ook meer privacyopties. Zo word je beter beschermd tegen allerlei trackers en kun je in een privacyrapport zien welke sites je proberen te volgen.
De grootste verandering betreft de Berichten-app die eindelijk mee-evolueert met iOS. Je kunt gesprekken vastzetten, zodat ze bovenaan je lijst blijven staan. Je kunt ook direct antwoorden op specifieke berichten in een gesprek en kunt memoji nu ook op je Mac maken en bewerken.
Met macOS Big Sur haalt je niet een compleet nieuw systeem in huis, al wordt die indruk na installatie misschien wel even gewekt. Je moet het eerder zien als een woning die een forse behang- en verfbeurt heeft gekregen. Mooie frisse kleuren, maar alles staat nog op de vertrouwde plaats.
Het installatiebestand is op dit moment twee keer zo groot als van voorgaande versies en vergt 50 GB aan vrije ruimte om te installeren. Op MacBooks met 128 GB aan opslag kan dat al gauw een probleem zijn. Overigens kan de 50 GB na installatie gewoon weer gebruikt worden. Het is ook de vraag of de uiteindelijke versie deze omvang zal houden, Apple communiceerde er niets over, maar in fora wordt al veel geklaagd.
Een belangrijk voordeel is dat software-updates vanaf nu op de achtergrond worden uitgevoerd. De lange installatietijden van macOS behoren daarmee tot het verleden.
De definitieve versie staat gepland voor het najaar voor MacBook 2015 of later, MacBook Air 2013 of later, MacBook Pro 2013 of later, Mac mini 2014 of later, iMac 2014 of later, iMac Pro 2017 of later en Mac Pro 2013 of later. Waarschuwing: Installeer deze bèta niet op je werk-Mac of wacht totdat de release candidate is verschenen.