Mede dankzij drastische maatregelen lijkt China het coronavirus te hebben bedwongen. De afgelopen dagen nam het aantal nieuwe besmettingen zienderogen af. Chinese autoriteiten verwachten dat er half maart geen enkele besmetting meer gemeld zal worden. De zwaar gehavende techfabrieken komen langzaam weer op gang.
Met een verbod op het consumeren van wilde dieren wil China herhaling van de virusuitbraak zien te voorkomen. Toch zal het land nog lange tijd moeten herstellen van de geleden economische schade. Experts denken dat China dit jaar een negatieve economische groei zal melden. Dat zou de eerste keer zijn sinds het einde van de Culturele Revolutie.
Apple leverancier Foxconn meldt dat zijn omzet in februari daalde naar omgerekend 7,2 miljard dollar, het laagste niveau sinds maart 2013.
Pas eind maart zal de productie weer normaal zijn, op dit moment is ongeveer vijftig procent van de capaciteit van de Foxconn-fabrieken beschikbaar. Dat is ook het beeld bij andere fabrieken. Vooral Apple, met 200 Chinese leveranciers, heeft voorlopig nog te kampen met tekorten. De productie van de goedkope iPhone 9, die nog moet worden aangekondigd, lijkt te zijn vertraagd. Bij de Amerikaanse Apple Stores dreigt naar verluidt een tekort aan vervangende iPhones.
Na China heeft buurland Zuid Korea, waar in korte tijd 6000 besmettingen werden gemeld, de grootste problemen. Fabrieken van LG en Samsung gingen na besmettingen tijdelijk dicht. Beide bedrijven ondervinden echter ook problemen met de levering van onderdelen vanuit China. Op hun beurt zijn westerse bedrijven weer afhankelijk van geheugencomponenten en schermen uit Zuid Korea.
De productie van de Samsung Galaxy S20, de Galaxy Note 10 en de Z Flip opvouwbare toestellen, is tijdelijk voorgezet in een fabriek in Vietnam, maar zal uiteindelijk weer terugkeren naar Gumi.
De afhankelijkheid van China zal zeker meegenomen worden in de evaluaties van techbedrijven, die hun productie meer zullen willen spreiden. Vietnam zal daarvan zeker profiteren. Ook Mexico komt steeds meer in beeld. Toch zal het nog jaren duren voordat er buiten China voldoende productiecapaciteit is. Zakenblad Forbes suggereerde eerder deze week niettemin dat de rol van China als ‘fabriek van de wereld’ wel eens afgelopen zou kunnen zijn.
In Europa wordt relatief weinig hardware gemaakt, zodat alleen de retail voorlopig nog te kampen heeft met tekorten. De (online) reissector wordt pas echt snoeihard getroffen: de internationale brancheorganisatie IATA schat het verlies voor Europese luchtvaartbedrijven dit jaar op bijna 39 miljard euro. De Britse maatschappij Flybe, die er al niet echt gezond voorstond, heeft surseance van betaling moeten aanvragen.