Een nieuwe internetaanbieder met dezelfde waarden als XS4ALL heeft via crowdfunding al bijna 1 miljoen euro opgehaald. De teller stond vanochtend op 986.000 euro.
Dat geld is bij elkaar gebracht door ruim 1000 sympathisanten die gemiddeld 907 euro hebben gestort. De nieuwe provider, nog zonder naam, belooft 3 procent jaarrendement op de investering.
De provider heeft minimaal 1,2 miljoen euro en maximaal 2 miljoen nodig, een bedrag dat wel lijkt te worden gehaald omdat de campagne nog 71 dagen duurt.
De 1,2 miljoen euro is nodig om apparatuur te kopen, software te ontwikkelen, contracten af te sluiten, serverruimtes in te richten en kantoorruimte te huren.
De actie is voortgekomen uit de starre houding van KPN, dat het merk XS4ALL wil opheffen, en de premiumdiensten onder de eigen merknaam wil scharen. Inmiddels heeft de Ondernemingsraad zich tegen de plannen gekeerd en gedreigd met een procedure bij de Ondernemingskamer.
De nieuwe CEO Joost Farweck gaat alsnog met het personeel in gesprek om te kijken ‘hoe ver onze plannen eigenlijk uiteenlopen’. Het belang voor de klanten staat volgens hem daarbij voorop. Farweck behoorde echter ook tot het team dat de huidige strategie heeft uitgestippeld.
Nu de nieuwe provider er lijkt te komen is de kans groot dat KPN niet alleen veel XS4ALL klanten kwijtraakt, maar het personeel massaal ontslag neemt.
De campagne is opgezet vanuit het actiecomité XS4ALL Moet Blijven, dat zich tot nu toe heeft ingespannen om XS4ALL te behouden. Onder hen Kirsten Verdel, oud-woordvoerster en public affairs officer Sjoera Nas, de directeur van de nieuwe provider Anco Scholte ter Horst, oud-XS4ALL-directeur Doke Pelleboer en voormalig helpdeskmanager Gerdien Dalmulder. Ook betrokken klanten zoals Marleen Stikker (directeur Waag en oprichter De Digitale Stad) maken deel uit van het actiecomité.
De nieuwe provider moet voldoen aan dezelfde ideologische waarden, de technisch hoogwaardige producten en diensten en de kritische cultuur als XS4ALL.
De planning is om al in eerste kwartaal van 2020 klanten daadwerkelijk te gaan aansluiten op internet. Deze aansluitingen zullen gaan lopen over koper en glas. Daarnaast wil men in het eerste kwartaal van 2020 ook televisie en VoIP diensten (bellen) aanbieden.