The Things Network, het Internet of Things netwerk dat vorig jaar in het leven werd geroepen door Wienke Giezeman, is al actief in vijftig landen en ruim tweehonderd steden. Veruit het grootste netwerk bevindt zich in Zurich. Op Emerce eDay vertelt Giezeman vandaag meer over het netwerk.
Voor de Internet of Things worden wereldwijd netwerken aangelegd die bedoeld zijn voor draadloze data-uitwisseling van sensoren. Dat gebeurt met behulp van het zogenoemde LoRa-netwerk (Long Range Radio), waarvan de zenders een bereik van vijf tot tien kilometer hebben.
The Things Network zou je een soort open source-variant van LoRa kunnen noemen. Omdat deelnemende bedrijven bereid zijn om de infrastructuur te bekostigen, kan het netwerk gratis ter beschikking worden gesteld aan iedereen die wil experimenteren.
Het netwerk is erg populair bij mensen die apparaten bouwen, zegt Giezeman. “We zien dat de markt nog aan het wachten is op de beschikbaarheid van de juiste sensoren en hardware om applicaties te bouwen. Dat komt gestaag op de markt en verwachten dat dit de komende jaar zeker in een stroomversnelling zal geraken.”
Inmiddels is er wel wat commerciële concurrentie bijgekomen. Zo benadrukt KPN met name de beveiliging van zijn betaalde LoRa-netwerk. “Beveiliging is ook voor ons erg belangrijk”, aldus Giezeman. “Wij hebben onze systemen zo ingericht dat het mogelijk is om end-to-end encryptie te ondersteunen. Iets wat nu niet mogelijk is op het netwerk van KPN.”
Een jaar geleden wist Giezeman nog niet of het een commercieel avontuur zou gaan worden. Inmiddels verdient hij geld met consultancy en de verkoop van hardware. “We gaan geld verdienen aan het aanbieden van IoT-diensten met kwaliteitsgarantie. Dat weet je zeker dat je dienst blijft werken. Een heel simpel model. Wat open en vrij is werkt. Waar je bij ons voor betaalt gaat niet kapot.”
Giezeman hoopt op verdere uitbreiding van het netwerk. “Wat ik voor ogen heb is een platform dat het heel eenvoudig maakt om sensoren in je applicatie te beheren. Je wilt bijvoorbeeld weten hoe het gaat met je sensor. Is de batterij bijna op? Heeft er iemand aangezeten? Verder wil je indien nodig de logica van de sensor op afstand kunnen aanpassen. Het moet dan niet nodig zijn om iemand langs de sensor te sturen om dit aan te passen.”