Het is nog geen probleem van enorme proporties, maar simpelweg niet te negeren. Vertegenwoordigers van Yahoo, AOL, Google, Nestle en Saatchi zeggen dat de boodschap van consumenten die adblockers gebruiken luid en duidelijk is overgekomen. “We zijn er vroeg genoeg bij om de onvrede bij consumenten weg te nemen, maar we kunnen niet lang wachten”, waarschuwden zij gisteren op het Mobile World Congress in Barcelona.
Het aantal adblockgebruikers is alleen al in het Verenigd Koninkrijk met 83 procent gegroeid, vertelde James Hilton van Saatchi. “Gelukkig gaat het nog maar om 0,3 procent van de mobiele gebruikers wereldwijd, maar we zien nu ook dat telecombedrijven instappen. Zij willen het breedbandgebruik terugdringen en advertenties dragen absoluut bij aan de groei van het mobiele dataverkeer.”
Hilton refereerde aan het technologiebedrijf Shine, dat zijn blokkeersystemen aan het installeren is bij de mobiele aanbieders van Three in Engeland en Italië. Dat zijn weliswaar kleinere aanbieders, maar moederbedrijf Hutchison Whampoa heeft ook activiteiten in Denemarken, Ierland, Oostenrijk en Zweden. En is bezig O2 in Engeland te kopen.
CMO Roi Catrhy van Shine zat gisteren ook in het adblockerpanel en kraakte harde noten. “We willen geen advertentiesector om zeep helpen, maar consumenten beschermen tegen adtech. Consumenten hebben momenteel geen keuze. We hebben het niet alleen over advertenties, maar ook over tracking. Bedrijven moeten op een andere manier met consumenten communiceren.”
De aanwezige uitgevers staken de hand overigens wel degelijk in eigen boezem. Ze erkenden dat zij de consumenten niet centraal hebben gezet bij hun advertentiebeleid.
Maar Yahoo’s Nick Hugh vindt dat Shine zeker geen nuttige bijdrage levert. Het bedrijf hanteert zelfs geen witte lijsten, zoals concurrent AdBlocker, die gebruikers de keuze laat om bepaalde adverteerders wel toe te laren. “Het is alles of niets bij jullie”, aldus Hugh. “Ik had het nog redelijk gevonden als Shine gebruikers informeerde over het datagebruik bij bepaalde uitgevers. Maar wat je nu krijgt is dat uitgevers adblockgebruikers gaan blokkeren, of bezoekers de mogelijkheid bieden om te betalen. Per saldo gaan ze er op achteruit.”
Shine benadrukt dat gebruikers de keuze hebben om hun systeem aan en ook weer uit te zetten. “We dringen niemand iets op. Maar 5 tot 50 procent van de data in een databundel is toe te schrijven aan advertentieverkeer. Het lijkt me dat de industrie daar eens naar moet kijken.”
Yahoo heeft overigens al maatregelen genomen. “We hebben een duidelijke keuze gemaakt voor native advertising en zien dat dat ook een veel betere conversie oplevert”, aldus Hugh.
Het vliegwiel moet voor iedereen gezond zijn: consument, adverteerder en uitgever, benadrukte Allie Kline van AOL. “We moeten advertenties meer als content gaan zien.”