Quantcast
Channel: Jan Libbenga, auteur op Emerce
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3370

Rewind: Het netwerk der dingen is gearriveerd

$
0
0

Met LoRa-technologie wordt het mogelijk om miljoenen apparaten die zeer weinig stroom en data gebruiken, kostenefficiënt te verbinden met internet. De revolutie van de Internet der Dingen staat letterlijk voor de deur.

Jaarlijks zinken ongeveer 700 onbemande bootjes in de grachten van Amsterdam. Die bootwrakken veroorzaken schade aan walmuren en woonboten. Toezichthouder Waternet beplakte de bootjes tot nu toe met waarschuwingsvignetten. De eigenaar krijgt dan nog twee weken de tijd om de boot te hozen of te verwijderen.

Maar het kan veel makkelijker: met een sensor die de eigenaar tijdig waarschuwt als de boot kopje onder dreigt te gaan. En sinds kort is het ook nog eens eenvoudiger geworden voor die sensoren om te communiceren met het thuisfront. Amsterdam heeft namelijk een eigen netwerk voor de Internet der Dingen, gebaseerd op het zogenoemde LoRa-netwerk (Long Range Radio). Het bereik is zo’n tien kilometer.

Dit najaar kwam de ontwikkeling van het Internet of Things in Nederland ineens in een stroomversnelling doordat onafhankelijk van elkaar KPN en The Things Network hun eigen netwerken aankondigden. Voor het gebruik van het KPN netwerk moet betaald worden, maar dat van Things is gratis.

Apparaten die met elkaar communiceren bestaan al veel langer, maar zijn meestal aangewezen op de bestaande 2G-, 3G- en 4G-netwerken. Dat is niet zo’n ramp als een apparaat eens per week een statusupdate stuurt, maar sensoren die continu gegevens doorseinen, bijvoorbeeld om aardbevingen te registreren, worden op deze manier wel erg duur in het gebruik.

Terwijl in veel gevallen een klein bericht volstaat om te weten hoe het gesteld is met bijvoorbeeld het welzijn van melkkoeien, het verzadigingsniveau van dijken of een vuilniscontainer die geleegd moet worden.

LoRa biedt uitkomst voor miljoenen apparaten die zeer weinig stroom en data gebruiken en kostenefficiënt met internet verbonden moeten worden. Een vliegwiel voor Internet of Things, noemt KPN het netwerk dat het telecombedrijf onlangs heeft uitgerold in Den Haag en Rotterdam. Volgend jaar al volgt een landelijke dekking. Daarvoor worden 1000 bestaande mobiele opstelpunten voorzien van de LoRa-technologie.

Saillant detail is dat KPN niet verantwoordelijk is voor het Lora-netwerk in Amsterdam. Dat kwam er in luttele weken dankzij de inzet van internetondernemer Wienke Giezeman. Die heeft in nauwelijks zes weken tijd tien bedrijven weten te overtuigen om voor duizend euro een zendmast te plaatsen. Tot de deelnemers behoren onder meer KPMG, Deloitte en The Next Web.

Inmiddels is concept ook uitgerold in de stad Groningen en volgen meer steden in binnen- en buitenland. Giezeman, CEO van internetbedrijf The Smiths, heeft inmiddels via Kickstarter voldoende geld opgehaald om een goedkopere antenne van 200 euro te ontwikkelen. Op die manier zouden steden nog veel sneller kunnen worden aangesloten.

Omdat deelnemers zelf financieel bijdragen aan het netwerk, is het gebruik vooralsnog gratis. De initiatiefnemers hopen dat er op deze manier enorm veel toepassingen zullen worden ontwikkeld. Groningse boeren moeten bijvoorbeeld nu nog regelmatig hand land op om monsters te nemen. Binnenkort steken ze een sonde in de grond die automatisch statussen rapporteert.

LoRa zelf is overigens gebaseerd op een open standaard LoRaWAN en is makkelijk te adopteren in apparatuur. Om die reden maakt KPN deel uit van de LoRA Alliance, waaraan ook vooraanstaande bedrijven als Semtech, Cisco, Actility, Proximus en Swisscom deelnemen. Het idee is dat in de toekomst alle LoRa-apparaten over de hele wereld op dezelfde manier met elkaar kunnen ‘praten’.

Emerce blikt terug en kijkt vooruit in de serie Rewind


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3370